Mattojen teko-ohje

Mattojen teko-ohje

Yksiväristä puuvillakangasta, joka on helppoa hapsuttaa 

   - vanha lakana käy mainiosti saamaan tässä uuden elämän. 

Sopivan värisiä keskenään about samanpaksuisia villalankoja

   - kirpparilta ostetut langanjämät toimivat mainiosti.

Sekä sakset, liimaa ja mielellään pensselin liiman levittämiseen.

Leikkaa kankaasta haluamasi kokoinen matonpohja. Itse teen barbiekoon asuntoihin noin 10 cm leveitä ja 25 cm pitkiä mattoja. Olohuoneen matto voi olla tuplaleveä, mutta suosittelen opettelemaan matontekoa kapeammilla matoilla. Leveyssuunnassa kannattaa varata kangasta noin sentti yli valmiin leveyden. Vetele esim. silmäneulaa apuna käyttäen kudelankoja toisesta päästä, kunnes maton hapsut ovat haluamasi mittaiset. Jos teet yksivärisen maton, voit hapsuttaa heti molemmat päät, mutta raidallisen kanssa on parempi liimata matto kasaan ensin, jotta tiedät minkä pituisessa matossa kuviot asettuvat symmetrisesti maton molempiin päihin.

Suunnittele maton raidat mielessäsi valmiiksi ja pätki sitten lankoja kunnon keko. Tee pätkistä 2-3 cm maton leveyttä pidempiä. Nopeimmin samanmittaisia pätkiä syntyy, kun kierrät lankaa pahvin tai pokkarin ymnpärille ja lopuksi leikkaat molemmista reunoista. Jatkotyöskentely helpottuu, kun pidät eri värit erillään. 

Aseta kangas alustalle, joka saa sotkeentua liimaan, pahvi on omasta mielestäni paras. Levitä pensselillä liimaa 2-3 cm matkalle. Kiinnitä huomiota erityisesti siihen, että reunoilla on riittävästi liimaa, ettei mattosi ala hapsottaa reunoiltaan. Siksi liimaa kannattaa sutia vähän reunojen yli. Kun tekniikka tulee tutuksi, voit laittaa liimaa kerralla pidemmällekin matkalle, mutta kannattaa aloittaa varovasti, ettei liima ehdi kuivaa ennen aikojaan. Liimaa langat tiiviisti vierekkäin, mutta älä lyttää niitä kasaan. 

Anna liiman kuivaa täysin ennen kuin alat viimeistellä mattoa leikkaamalla molemmista reunoista ylimääräiset langanpäät pois. Siistin ja suoran reunan saat, kun vedät pohjapuolelle viivan, jota myöten leikkaat noin puoli senttiä kangasta pois molemmilta reunoilta. 

Matossa ei tietenkään ole pakko olla hapsuja. Väriä vaihtavista langoista saa kivan maton vain yhtäkin lankaa käyttäen, kuten oheiset kelta- ja ruskeavoittoiset matot on tehty. Hapsut muuten voi tehdä jälkikäteenkin liimaamalla pätkän kangasta maton alapuolelle ja hapsuttamalla siitä. 

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.